Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek - petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Pametna energija
PODPORA / ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nasveti za prihranek

Kako varčno uporabljati električne naprave v vašem domu.

Za lažje varčevanje z električno energijo v vašem domu smo zbrali nekaj nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate svojo porabo. Svetujemo vam, da začnete z ukrepom nižanja temperature v prostoru in zmanjševanjem porabe tople vode, saj sta daleč največja porabnika energije v vašem domu.

Narobe pa bi bilo posplošiti, da so drugi porabniki zanemarljivo majhni. Pomemben prihranek lahko dosežete tudi z bolj varčno uporabo kuhinjskih aparatov, kot sta štedilnik in pečica. Pri električni energiji so večji porabniki še hladilnik, zamrzovalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj.

 

Pričakovana letna raba energije v tipičnem gospodinjstvu*

Več podrobnejših nasvetov, kako prihraniti energijo in si s tem znižati mesečne račune, boste našli na portalu Moj GEN-I. Če se še niste registrirali nanj, lahko to hitro in enostavno naredite tukaj.

Ugašajte luči 

Priporočljivo je, da luči ugasnete vedno, ko zapustite prostor, ter čim bolj izkoristite dnevno svetlobo za osvetlitev prostorov. Na ta način lahko (odvisno od tipa žarnice) prihranite tudi do 10 % električne energije. 

Uporabljajte varčne žarnice 

Varčne žarnice porabijo tudi do 80 % manj energije kot klasične žarnice. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Aparate odstranite iz vtičnice 

Neaktivni polnilci ali adapterji lahko porabljajo električno energijo. Prav tako domača elektronika (na primer TV, hi-fi, računalniki) v »ugasnjenem stanju«, ki je pravzaprav stand-by (ko na aparatu še vedno gori lučka), porabi približno 10 % energije. Zato jih za prihranek pri elektriki po končani uporabi odstranite iz vtičnice. 

Vključite funkcijo varčne porabe 

Mnogo sodobnih gospodinjskih aparatov, kot so pralni stroj, sušilni stroj in pomivalni stroj, ima tudi tako imenovane varčne programe. Z njihovo redno uporabo lahko mesečno prihranite kar nekaj elektrike. 

Uporabljajte varčne aparate 

Uporaba varčnih aparatov lahko zmanjša porabo elektrike kar za tretjino. Pri nakupu bodite pozorni na energijsko nalepko, ki je od leta 2002 obvezna na vsakem gospodinjskem aparatu. Energijski razredi so označeni od A do G, pri čemer A označuje najbolj energetsko varčne naprave, G pa najbolj potratne. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Preverite izolacijo 

Učinkovita izolacija zunanjih sten in vsaj 15 cm izolacija podstrešja lahko bistveno vplivata na zmanjšanje porabe električne energije. Pomembno je tudi, da redno preverjate tesnjenje oken in vrat, kjer lahko nastajajo velike toplotne izgube. 

Ustrezno nastavite termostat 

Najbolje je, da termostat ponoči nastavite na nekoliko nižjo temperaturo, saj se porabi manj energije za jutranje ogrevanje prostora kot v primeru, da mora termostat konstantno vzdrževati enako temperaturo. Poleg tega lahko z znižanjem celotne temperature v bivanjskih prostorih že samo za eno stopinjo prihranite kar 6 % pri stroških ogrevanja. 

Ustrezno zračite prostore 

V hladnih mesecih lahko skozi okna in vrata, ki slabo tesnijo ali so priprta, uide kar do 15 % energije. Prostore raje vsak dan prezračite tako, da za nekaj minut odprete okna na stežaj. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Optimalno uporabljajte hladilnik in zamrzovalnik 

Izogibajte se shranjevanju toplih jedi v hladilniku in zamrzovalniku, saj se tako bistveno poveča poraba energije za vzdrževanje temperature. Pomembno je tudi redno odstranjevanje plasti ledu v zamrzovalniku, ki povzroča hitro naraščanje porabe električne energije. 

Zmanjšajte uporabo pečice 

Pečica porabi kar petkrat toliko energije kot kuhalna plošča, zato jo predhodno segrevajte le, kadar je to nujno potrebno. Bodite pozorni, da med peko ne odpirate vrat, poleg tega pa jo lahko za dodaten prihranek energije izključite deset minut pred koncem peke ter izkoristite preostalo toploto brezplačno. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Večje porabnike energije uporabljajte v določenih urah 

Uporabniki dvotarifnega obračuna lahko dodatno prihranite, če pralni, sušilni ali pomivalni stroj ter ostale porabnike električne energije med delovniki večinoma uporabljate od 22. do 6. ure ter med vikendom, ko se poraba beleži v manjši tarifi (MT). Tako boste povečali porabo v manjši tarifi (MT) in zmanjšali porabo v višji tarifi (VT). POZOR: Nekateri števci ne omogočajo tovrstnega preklapljanja oziroma preklapljajo ob drugih urah. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Električni grelnik vode nastavite na »eko« možnost 

Prihranek je sicer odvisen od velikosti, starosti in kakovosti grelca, a v splošnem velja, da se ga izplača izklapljati samo v primeru, kadar ga ne boste uporabljali 24 ur ali več. Ob redni uporabi je najbolj smotrna uporaba »eko nastavitve«, pri kateri grelec vodo stalno dogreva v razponu od 55 do 65 stopinj. 

Začnite se varčno prhati 

Topla voda je na samem vrhu lestvice desetih največjih porabnikov energije, zato vam svetujemo, da se pogosteje oprhate s kratko, toplo prho namesto polne kadi vroče vode. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Izberite račun v elektronski obliki 

Tiskanje mesečnih računov na papir in njihovo pošiljanje po pošti pomeni obremenitev za okolje in dodaten strošek na vašem računu. Vaša odločitev za prejemanje računov v elektronski obliki lahko zmanjša oboje, mi pa vas zanjo nagradimo s posebnim EKO popustom. 

Vse stroške GEN-I plačujte na eni položnici 

Mesečne stroške za porabo energentov v vseh vaših nepremičninah, ki jih oskrbuje GEN-I, lahko prejemate na enem skupnem računu ter tako prihranite pri provizijah za položnice. Vaše želje nam sporočite na portalu Moj GEN-I.  

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Doma se mi splača imeti dvotarifni števec 

Drži. Ampak ne nujno; odvisno je od vaših navad. Načeloma velja, da se vam dvotarifno merjenje splača, če v manjši tarifi porabite vsaj 25 % ali več vaše celotne mesečne porabe električne energije. Po drugi strani pa se vam v primeru, da delate od doma in se pozimi (čez dan) ogrevate z električnimi radiatorji ali čez dan tudi med tednom gospodinjite – kuhate in pečete, pomivate posodo, perete perilo …, verjetno bolj izplača enotarifni števec oz. obračunavanje po enotni tarifi. 

Največ elektrike porabi pralni stroj 

Ne drži. Če pogledamo povprečno porabo v slovenskih gospodinjstvih, ugotovimo, da največ električne energije porabimo za segrevanje vode, takoj za tem pa so največji porabniki hladilniki. 

Splača se mi, da vsak mesec oddam svoje števčno stanje 

Drži. Mesečno sporočanje števčnega stanja vam omogoča pregled nad porabo električne energije, poleg tega pa se izognete tudi letnim poračunom, ki lahko močno obremenijo vaš mesečni proračun. S plačevanjem po porabi lahko začnete kadar koli, in sicer tako, da med 1. in 3. dnem vsakega meseca preverite vaše števčno stanje ter ga oddate prek spletnega portala Moj GEN-I ali prek SMS sporočila. Že v nekaj dneh vam bomo poslali račun z obračunano dejansko porabo. Oglejte si posnetke, kako enostavno oddati števčno stanje prek SMS sporočila ali na portalu Moj GEN-I. 

Števec za elektriko mi mora zamenjati GEN-I 

Ne drži. Če je števec star, pokvarjen ali želite namesto enotarifnega uporabljati dvotarifnega (ali obratno), nam to sporočite. Pripravili in poslali vam bomo ustrezne dokumente ter kontaktirali vašega distribucijskega operaterja, ki bo po potrebi uredil vse potrebno. 

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne
Gradient Top
Gradient Bottom
Scroll