Hamburger
Icon Oddaja števčnega stanja Icon Zamenjajte dobavitelja Icon Naš kontakt
Nazaj
Oddaja števčnega stanja

Še nimate števca, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe električne energije? Števčno stanje za obračun električne energije po vaši dejanski porabi nam lahko mesečno sporočate prek portala Moj GEN-I ali s sporočilom SMS.

Zamenjajte dobavitelja

Vse potrebno za menjavo ali izbiro dobavitelja v vašem imenu naredimo mi. Vi nam posredujete le svoje podatke in izberete način za podpis pogodbe.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto
Pametna energija
PODPORA / ELEKTRIČNA ENERGIJA / Z MANJ DO VEČ

Z manj do več

Prispevamo k varčni rabi energije.

V času energetske krize je pomembno, da vsi aktivno pristopimo k izzivom za njeno premagovanje. Pri GEN-I želimo biti zgled in pobudnik pozitivnih dejanj, zato vam od oktobra dalje pomagamo s preverjenimi napotki za učinkovito rabo energije. Z njimi lahko zmanjšate svojo porabo in znižate stroške svojih računov. Zadali smo si ambiciozen družbeno odgovoren cilj, da s spodbudami dosežemo 10-odstotno skupno znižanje porabe energentov glede na lansko leto.

Svetujemo vam, da začnete z ukrepom nižanja temperature v prostoru in zmanjševanjem porabe tople vode, saj sta daleč največja porabnika energije v vašem domu. Narobe pa bi bilo posplošiti, da so drugi porabniki zanemarljivo majhni. Pomemben prihranek lahko dosežete tudi z bolj varčno uporabo kuhinjskih in drugih aparatov, kot so štedilnik, pečica, hladilnik, zamrzovalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj.

Nekaj nasvetov, kako prihraniti energijo in si s tem znižati mesečne račune, si lahko preberete spodaj, več pa jih boste našli na portalu Moj GEN-I. Če se še niste registrirali nanj, lahko to hitro in enostavno naredite tukaj. Pogoje, ki veljajo za pridobitev popusta, pa preberite na tej povezavi.

 

 

Nasveti za varčevanje

1. Zmanjšanje temperature za 1 stopinjo

Povprečna temperatura gospodinjstev je v času kurilne sezone med 21 in 22 °C. Z znižanjem ogrevanja za samo 1 °C ne boste občutili velike razlike v temperaturi, občutna razlika pa se bo poznala pri vaši porabi in mesečnem računu. Nižjo temperaturo kot imate, več lahko prihranite. Seveda pa so prihranki odvisni od različnih okoliščin (lokacija bivanja, tip doma, velikost itd.).

 

2. Ogrevanje kopalnice

Kopalnica je v povprečnem domu najbolj topel prostor. Vsi vemo, kako neprijetno je uporabljati kopalnico, če je ta premrzla. Po drugi strani je kopalnica prostor, kjer se zadržujemo manj časa in je stalno ogrevanje lahko potratno. Kako torej poskrbeti, da je kopalnica ob uporabi vedno topla in hkrati ne predstavlja velikega stroška? Če ga imate doma, vam lahko v tem primeru pride prav manjši kalorifer ali kopalniški grelnik. Električni grelnik postavite na varno mesto v kopalnici izven dosega vode in ga priključite zgolj v času, ko uporabljate kopalnico.

 

Višino prihrankov in več nasvetov preverite na portalu Moj GEN-I.

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

1. Tuširanje namesto kopanja

Ste vedeli, da povprečna oseba na dan porabi kar 45 litrov tople vode? Za enkratno kopanje se v povprečju porabi kar 90 litrov vode, običajna tuš ročka pa porabi 9 litrov vode na minuto. Kar pomeni, če se tuširate manj kot 10 minut, boste v primerjavi s kopanjem prihranili na vodi in energiji, ki vodo segreva. To je eden od najpomembnejših ukrepov pri zmanjšanju porabe energije in znižanju stroškov. Za ogrevanje vode so namreč potrebne velike količine energije, zato je najbolje, da raje kot kopanje izberete kratek interval tuširanja – tri minute tuširanja so več kot dovolj.

 

2. Zapiranje tople vode 

S tem, ko imate pipo odprto 3 minute, porabite 15 litrov vode. Če bi z zapiranjem pipe med miljenjem rok in umivanjem zob porabili zgolj za 1 minuto manj vode, bi prihranili 5 litrov. Ker si zobe umivamo dvakrat na dan, pa se prihranek tople vode celo podvoji. Za ogrevanje vode so namreč potrebne velike količine energije, zato ne dovolite, da se (pre)velike količine tople vode izlivajo v vaš odtok med umivanjem zob in miljenjem rok. Ta enostaven korak bo znatno pripomogel k zmanjšanju porabe in znižanju računa za električno energijo. Prav tako boste s tem skrbeli tudi za okolje.

 

Višino prihrankov in več nasvetov preverite na portalu Moj GEN-I.

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

1. Vampirska poraba

Večkrat pozabite na izklop električnih priključkov, ko jih ne uporabljate? Ti vam odžirajo električno energijo in višajo vaš račun. Ko govorimo o vampirski porabi, imamo v mislih naprave, ki trošijo energijo, tudi kadar jih ne aktivno uporabljamo. Televizija v stanju pripravljenosti porablja 1 W, prenosni računalnik v stanju spanja prav tako porablja 1 W, namizni računalnik pa kar 5 W. Ker so naprave v takšnem stanju ves dan, razen ko se uporabljajo, to nanese 20 ur na dan. Razmislite, katere naprave bi lahko pogosteje izklapljali iz vtičnic (klima, sušilni stroj, pralni stroj, računalniška oprema). Poleg teh naprav ne pozabite na polnilce za telefon, tablični in prenosni računalnik, pametne ure ipd., ki jih zaradi priročnosti radi puščamo v vtičnicah tudi po samem polnjenju.

 

2. Pranje perila na nižji temperaturi

Pralni stroj je velik porabnik električne energije, vendar tudi njegovo delovanje dopušča možnosti za varčevanje. Ena takih je, da perila ne perete na najvišji dovoljeni temperaturi, ki jo najdete na etiketah oblačil. Vaše perilo pa bo prav tako čisto, če boste to temperaturo znižali, s tem pa boste znižali tudi porabo električne energije. Če pri tem želite biti še bolj varčni in misliti tudi na okolje, zmanjšajte tudi količino detergenta, ki ga pri pranju uporabite – že manjša količina bo namreč poskrbela tako za čistočo kot prijeten vonj.

 

Višino prihrankov in več nasvetov preverite na portalu Moj GEN-I.

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

Pričakovana letna raba energije v tipičnem gospodinjstvu*

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne

1. Raba električne energije v višji in manjši tarifi

Vaše električne naprave (pralni, pomivalni, sušilni stroj) naj delujejo v času manjše električne tarife (med tednom od 22. in 6. ure ter ob vikendih in praznikih cel dan). Z uporabo naprav v manjši tarifi ne boste znižali same porabe električne energije, boste pa znižali mesečne stroške in pripomogli k zmanjšanju obremenitev električnega omrežja v času višjih dnevnih tarifnih postavk.

 

2. Izberite račun v elektronski obliki

Tiskanje mesečnih računov na papir in njihovo pošiljanje po pošti pomeni obremenitev za okolje in dodaten strošek na vašem računu. Vaša odločitev za prejemanje računov v elektronski obliki lahko zmanjša oboje, mi pa vas zanjo nagradimo s posebnim EKO popustom.

 

3. Vse stroške GEN-I plačujte na eni položnici

Mesečne stroške za porabo energentov v vseh vaših nepremičninah, ki jih oskrbuje GEN-I, lahko prejemate na enem skupnem računu ter tako prihranite pri provizijah za položnice.

 

Višino prihranka in več nasvetov preverite na portalu Moj GEN-I.

Smo vam s to informacijo pomagali?
Thumbs up Da
Thumbs down Ne
Gradient Top
Gradient Bottom
Scroll